IMAGEplast
Θέλετε να αντιδράσετε στο μήνυμα; Φτιάξτε έναν λογαριασμό και συνδεθείτε για να συνεχίσετε.
IMAGEplast

Διαδικτυακός χώρος συζητήσεων και δημοσιεύσεων για την εικόνα.
 
ΦόρουμΦόρουμ  ΑναζήτησηΑναζήτηση  Latest imagesLatest images  ΕγγραφήΕγγραφή  Σύνδεση  

 

 ΨΗΦΙΑΚΗ ΕΙΚΟΝΑ

Πήγαινε κάτω 
ΣυγγραφέαςΜήνυμα
Βαγγέλης Μωρ.




Αριθμός μηνυμάτων : 2
Ημερομηνία εγγραφής : 20/08/2016

ΨΗΦΙΑΚΗ ΕΙΚΟΝΑ Empty
ΔημοσίευσηΘέμα: ΨΗΦΙΑΚΗ ΕΙΚΟΝΑ   ΨΗΦΙΑΚΗ ΕΙΚΟΝΑ EmptyΔευ Αυγ 22, 2016 1:00 pm

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΦΗΦΙΑΚΗ ΕΙΚΟΝΑ
Εδώ και αρκετά χρόνια η εικόνα έχει περάσει από την λεγόμενη αναλογική εικόνα στην ψηφιακή.

Αναλογικές εικόνες χαρακτηρίζονται οι εικόνες που έχουν ληφθεί και αποθηκευθεί σε φιλμ ή σλάιντς ή όποιο άλλο μέσο χρησιμοποιούσε για την καταγραφή και αποθήκευση εικόνας φωτοχημικές διαδικασίες. Για τις ταινίες ισχύουν τα ίδια, δηλαδή όσες ταινίες έχουν ληφθεί και διανεμηθεί σε φιλμ μπορούν να χαρακτηρίζονται αναλογικές όπως και οι ταινίες που έχουν τραβηχθεί σε βίντεο που δεν είναι ψηφιακό όπως στις παλιότερες βιντεοκάμερες κασέτας των δεκαετιών του 1980 και 1990.

Η ψηφιακή εικόνα είναι τελείως διαφορετική από την αναλογική. Απλοϊκά μπορούμε να πούμε ότι τα στοιχεία της εικόνας κωδικοποιούν με την βοήθεια τιμών για κάθε κουκκίδα της εικόνας τα χρώματα από κάποιο χρωματικό μοντέλο που είναι απαραίτητο να χρησιμοποιηθεί για την σωστή εμφάνιση της εικόνας. Ευτυχώς οι περισσότερες διαδεδομένες μορφοποιήσεις αρχείων χρησιμοποιούν χρωματικούς χώρους που είναι πρακτικά αποδεκτές από όλες τις σύγχρονες συσκευές ανάγνωσης και απεικόνισης εικόνων όπως υπολογιστές, κινητά και τάμπλετς, ψηφιακές τηλεοράσεις κ.α.

Συνεχίζεται...

ΧΑΡΤΟΓΡΑΦΙΚΕΣ ΚΑΙ ΔΙΑΝΥΣΜΑΤΙΚΕΣ ΨΗΦΙΑΚΕΣ ΕΙΚΟΝΕΣ.
Οι ψηφιακές εικόνες χωριζονται σε δύο μεγαλες κατηγοριες, τις διανυσματικές - vector images και τις χαρτογραφικές bitmap - raster images.
Οι διανυσματικές εικόνες ειναι απλούστερες σε σχέση με τις bitmap και χρησιμοπούν περιγραφές (διανύσματα) που σχεδιάζουν με την βοήθεια του υπολογιστή την εικόνα. Για να σχεδιάσει ένα πρόγραμμα για παραδειγμα έναν κύλο στον υπολογιστή δεν χρειάζεται ολα τα σημεία της περιφέρειας του αλλά μόνο το σημείο του κέντρου του και την ακτίνα. Όλα τα γεωμετρικά σχηματα κύκλοι, ελλείψεις, πολύγωνα κ.α. μπορούν να σχεδιαστούν με αυτόν το τρόπο. Ακόμη και σχήματα που δεν ανήκουν στα γεωμετρικά μπορούν να σχεδιαστούν με γραμμές που ορίζονται μαθηματικά όπως οι καμπύλες Bezier. Όμως πολύ περίπλοκες εικόνες όπως φυσικά τοπία, δεν είναι πρακτικά δυνατό να σχεδιάζονται διανυσματικά λόγω του πλήθους των στοιχείων τους και των ακανόνιστων μορφών τους.

Την μεγάλη αυτή αδυναμία των διανυσματικών γραφικών σε σχέση με την πολυπλοκότητα μιας εικόνας έρχονται να καλύψουν τα bitmaps.

ΕΙΚΟΝΟΣΤΟΙΧΕΙΑ
Η λέξη εικονοστοιχείο προέρχεται από την μετάφραση του Αγγλικού pixel. Το pixel με την σειρά του είναι ακρωνύμιο του picture element, που στα Ελληνικά σημαίνει στοιχείο εικόνας. Το εικονοστοιχείο - pixel είναι το ελάχιστο δυνατό στοιχείο εικόνας που μπορεί να απεικονιστεί σε μια οθόνη, να καταγραφεί σε μια ψηφιακή φωτοτογραφία, να εμφανιστεί ή να καταγραφεί σε οποιαδήποτε μέσα χρησιμοποιούνται για τους σκοπούς της προβολής και δημιουργίας χαρτογραφικών ψηφιακών εικόνων

υπαρξει μ  είναι ένα "σημείο" μιας εικόνας που εμφανίζεται στην οθόνη ενός υπολογιστικού συστήματος, δηλαδή, για το υπολογιστικό σύστημα, ένα δείγμα πληροφορίας. Στον υπολογιστή η εικόνα αναπαριστάται υπό τη μορφή "ψηφιδωτού". Το εικονοστοιχείο είναι, απλά, μια ψηφίδα του ψηφιδωτού αυτού και, ως εκ τούτου, θεωρείται ως το μικρότερο πλήρες δείγμα μιας εικόνας. Στην οθόνη ενός υπολογιστή οι εικόνες αναπαριστώνται με "υποδιαίρεση" της οθόνης σε ένα δισδιάστατο πίνακα με στήλες και γραμμές. Κάθε "κελί" σε ένα τέτοιο πίνακα είναι ένα εικονοστοιχείο. Ο αριθμός των υποδιαιρέσεων είναι επαρκώς μεγάλος, τόσο ώστε το ανθρώπινο μάτι να μη μπορεί να διακρίνει το ένα εικονοστοιχείο από το άλλο και να βλέπει την εικόνα ενιαία.
Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω
 
ΨΗΦΙΑΚΗ ΕΙΚΟΝΑ
Επιστροφή στην κορυφή 
Σελίδα 1 από 1
 Παρόμοια θέματα
-
» ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΦΗΦΙΑΚΗ ΕΙΚΟΝΑ

Δικαιώματα σας στην κατηγορία αυτήΔεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης
IMAGEplast :: ΨΗΦΙΑΚΗ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΕΙΚΟΝΑΣ ΚΑΙ ΒΙΝΤΕΟ :: ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΨΗΦΙΑΚΗ ΕΙΚΟΝΑ-
Μετάβαση σε: